ایران اینترنشنال۳۰ تیر ۱۴۰۴

هاآرتص: نسل بعدی جمهوری‌خواهان از اسرائیل رویگردان می‌شوند

نسل تازه‌ای از جمهوری‌خواهان آمریکا در حال فاصله گرفتن از حمایت سنتی و بی‌قید و شرط از اسرائیل است؛ روندی که به‌نوشته روزنامه هاآرتص، نتیجه مستقیم سیاست‌های دو دهه اخیر بنیامین نتانیاهو است.

سیاست‌هایی که ابتدا موجب قطع رابطه با حزب دموکرات شد و اکنون در حال ایجاد شکاف عمیق در قلب حزب جمهوری‌خواه است.

نتانیاهو در سال ۲۰۱۵ با سخنرانی در کنگره آمریکا علیه توافق هسته‌ای باراک اوباما، عملاً حزب دموکرات را دشمن اسرائیل جلوه داد و حمایت بی‌چون‌وچرا از اسرائیل را در انحصار جمهوری‌خواهان قرار داد.

[@portabletext/react] Unknown block type "inlinecontent", specify a component for it in the `components.types` prop

به نوشته هاآرتص اما همان استراتژی، اکنون در حال ضربه‌زدن به مواضع اسرائیل در میان نسل جدید محافظه‌کاران آمریکایی است؛ نسلی که دیگر نسبت به مداخلات نظامی، جنگ‌های خاورمیانه و سیاست خارجی هزینه‌بر، نگاه انتقادی دارد.

استیو بنن، مشاور ارشد سابق دونالد ترامپ، در گفت‌وگویی با نیویورک‌تایمز هشدار داد که نتانیاهو با بزرگ‌نمایی تهدید هسته‌ای ایران، می‌خواهد آمریکا را به‌جنگی بکشاند که اسرائیل توان پایان‌دادن به آن را ندارد.

او گفت: «تو جنگی راه انداختی که نمی‌توانی تمامش کنی و حالا از آمریکا می‌خواهی که بیاید تمیزکاری کند.» بنن افزود که نباید رئیس‌جمهوری آمریکا فقط برای منافع اسرائیل وارد جنگ شود.

هاآرتص می‌نویسد در جریان جنگ ۱۲ روزه اخیر میان اسرائیل و حکومت ایران، این گسست بیش‌ازپیش آشکار شد. برخی چهره‌های شاخص جریان «اول آمریکا» مانند تاکر کارلسن و مارجری تیلور گرین به‌صراحت پرسیدند که چرا آمریکا باید به‌خاطر اسرائیل در معرض حملات انتقامی [حکومت] ایران قرار گیرد. گرین گفت: «ما تا هفته پیش حتی درباره این جنگ فکر نمی‌کردیم، ولی حالا به‌خاطر تصمیم نتانیاهو، از ترور در خاک آمریکا می‌ترسیم.»

[@portabletext/react] Unknown block type "twitter", specify a component for it in the `components.types` prop

این نگاه در افکار عمومی جمهوری‌خواهان جوان نیز بازتاب یافته است. به‌گزارش هاآرتص، براساس نظرسنجی موسسه پیو، حمایت از اسرائیل در میان جمهوری‌خواهان زیر ۵۰ سال، طی دو سال گذشته از ۶۳ به ۴۸ درصد کاهش یافته و درصد کسانی که دیدگاه منفی نسبت به اسرائیل دارند به ۵۰ درصد رسیده است.

از سوی دیگر، پادکسترهای محبوب نسل جوان مانند تئو وان و تیم دیلن نیز با زبان صریح‌تری مشروعیت رابطه آمریکا و اسرائیل را زیر سوال می‌برند. تئو وان گفته: «فکر می‌کردم شعار "اول آمریکا" یعنی ما باید کشور خودمان را بسازیم، نه اینکه احساس کنیم برای اسرائیل کار می‌کنیم.»

تحلیل هاآرتص نشان می‌دهد که این چرخش نه‌تنها ناشی از تغییرات ایدئولوژیک، بلکه نتیجه تجربیات زیسته نسل‌های جدید آمریکا است. جوانانی که در سایه جنگ عراق و افغانستان بزرگ شده‌اند، اکنون علاقه‌ای به حمایت از جنگ‌های نیابتی ندارند. علاوه‌براین، دسترسی آسان آن‌ها به تصاویر و روایت‌های غیررسمی از جنگ غزه، موجب شکل‌گیری همدلی با قربانیان غیرنظامی شده است.

[@portabletext/react] Unknown block type "inlinecontent", specify a component for it in the `components.types` prop

در نتیجه، شکافی عمیق و رو‌به‌گسترش میان جمهوری‌خواهان نسل قدیم و نسل نو درحال شکل‌گیری است. درحالی‌که سیاستمداران سنتی مانند مایک پنس و نیکی هیلی همچنان حامی سیاست‌های نتانیاهو هستند، چهره‌هایی مانند کارلسن، گرین، و حتی جِی‌دی ونس ـ معاون ترامپ ـ خواهان بازتعریف رابطه با اسرائیل شده‌اند.

به‌نظر می‌رسد دوران حمایت بدون شرط و اجماعی از اسرائیل در هر دو حزب آمریکا، رو به پایان است. نسلی تازه در حال ظهور است که خواهان تمرکز بر اولویت‌های داخلی، پایان‌دادن به کمک‌های بی‌حد و مرز به متحدان خارجی، و بازنگری اساسی در سیاست‌های خاورمیانه‌ای واشینگتن است.